On kutupesälaskentojen aika – tule mukaan toteuttamaan seurantaa

Taimenten kutukausi eteläisessä Suomessa alkaa olla päättymässä, ja virtaamat sekä vedet ovat tasaantumassa. Alkaa olemaan otollinen aika kutupesälaskentojen suorittamiseen. Kiinnostavaa on selvittää, missä on tapahtunut kutua ja missä ei – eli miten emokalasto koskessa on kehittynyt ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut. Näiden havaintojen perusteella voidaan tehdä arvioita odotuksista tulevan poikasikäluokan kehityksestä.

Laskentojen avulla saadaan arvokasta tietoa tulevien kunnostustarpeiden arviointiin ja suunnitteluun. On oleellista tietää, missä kutua on tapahtunut ja missä ei, sekä ennakoida, mistä kutupaikoista voidaan ensi kesänä odottaa poikasia. Jos jostain ei ole kudettu, eikä löydy kutupesiä, on tilanne aika selvä. Nollatulos on tärkeä taustatieto sekin.

Tämä auttaa tunnistamaan mahdolliset tuottavuuden esteet ja suuntaamaan toimenpiteet tarkasti ja tehokkaasti alueille missä tarve on suurin. Samalla voidaan dokumentoida ja arvioida kutupaikkojen rakenteellista tilaa, ja kutualueiden korjaus- tai ylläpitotarpeita – jos sellaista ei alueella ole hiljattain ennestään tehty.

Kutupesät ovat nähtävissä myös päivällä, erityisesti taskulampun avulla pimeällä. Laskentoja suoritetaan lähiaikoina pääasiassa alkuillasta. Kaksi vuotta sitten kerroimme, että pääkaupunkiseudulta löytyi yhteensä 200 taimenten kutupesää. Pian saamme selville, mihin suuntaan missäkin tilanne on kehittynyt.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan laskentoihin / kartoituksiin, on mahdollista tulla osallistumaan, tai vain seuraamaan miten näitä kartoituksia tehdään. Kalastoseurannan purokohtaisiin whatsapp-ryhmissä sovitaan tarkemmin toteutuksista. Niihin voi kuka tahansa tulla mukaan.

Haaganpuro
https://chat.whatsapp.com/HYoXMSquAOIElOtKDmZfGE

Monikonpuro
https://chat.whatsapp.com/CdudWkN3CX847UbsZg6NG7

Longinoja
https://chat.whatsapp.com/LETcY1LCNX2HStKlrc0qtp

Mankkaanpuro
https://chat.whatsapp.com/Kg8E69fNUwf3juTDug1FFR

Lukupuro
https://chat.whatsapp.com/IGpNiNeGA307LTG3lgc6X4

Pakkalanpuro
https://chat.whatsapp.com/DecoH1ehE3DHhoQok4MSdC

Kylmäoja
https://chat.whatsapp.com/C9FnZqHmOjT1ch6lOKApiQ

Rekolanoja
https://chat.whatsapp.com/C9FnZqHmOjT1ch6lOKApiQ

Raumanjoki
https://chat.whatsapp.com/E3OTMhMdzrvLH8Jkg2emaK

Hupisaarten purot
https://chat.whatsapp.com/FNYmeD500KW6X004cAfM2z

Imatran kaupunkipuro
https://chat.whatsapp.com/JT2Vta2PAl01YB0Pnl4jKC

Haku

Mitä tänään tutkittaisiin? Perehdy taimenen tilaan esimerkiksi seuraavien listauksien kautta:

Taimenkartta somessa