Hammonjoki, Hollola

Hammonjoki on yksi harvoista vähän isommista Lahden Vesijärveen laskevista vaelluskalavesistöistä. Hammonjoki on puroluokan kalastuskohde, ja sijaitsee Hollolassa. Puro on tunnettu etenkin puronieriöistään. Purossa esiintyy luontaisesti myös taimenta. Puron koskialueita on kunnostettu ja sinne tehdään taimenen elvyttämiseksi tuki-istutuksia. Kalastusalueen pituus on yhteensä n 2 km. Mahdollisia saaliskaloja ovat myös kirjolohi sekä harjus. Purosta on aikoinaan saatu myös muutama tiikeritaimen.

Hammonjoen kunnostus tehtiin aikoinaan Vesijärven kalastusalueen, Uskilan kalastuskunnan ja osakaskunnan aloitteesta. 2006-2007 tehdyssä ”viranomaiskunnostuksessa” räjäytettiin Koveroistenkosken patoon aukko ja tehtiin se kulkukelpoiseksi. Tämän jälkeen on tehty pienimuotoisempia talkoita. Hammonjoen perhokalastusalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma vuorostaan laaditaan Vesijärven kalastusalueen kokoamassa työryhmässä.

Puro on aiemmin ollut jonkin verran runsasvetisempi. Kukonkoivu-Hatsinan pohjavesialueesta pumpataan raakavettä Sairakkalan vedenottamosta, 4000 m3/kuukaudessa (n 45 l/s), mikä osaltaan kuivattaa Hammonjoen alivirtaamaa.

Muualla aiheesta

Hammonjoen säännöt

Vesijärveen laskettiin 47 000 taimenen mätijyvää – pääkohteena Hammonjoki

Hammonjoki – Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö

Harvinainen tiikeritaimen tarttui hollolalaismiehen onkeen – Suomessa nähty vain kerran aiemmin

Harvinainen tiikeritaimen tarttui perhoon Hollolassa

Salakalastajat iskivät Hollolan Hammonjoella – ”Täytyy harkita riistakameroita jokivarteen”

Hammonjoki – wikipedia