Merikosken voimalaitos

Merikosken voimalaitos on Oulujoen alin voimalaitos. Vaelluskaloille ei ole järjestetty turvallista alasvaellusta. Ylösvaelluksen edistämiseksi on vuonna 2003 rakennettu tekninen kalatie. Kalatie toimii jotenkin, joskin isojen lohet ei tahdo löytää perille. Kalatien toimivuutta on pidempään yritetty parantaa. Kalatien kautta nousutaimenilla olisi toimivia lisääntymisen mahdollisuuksia mm. Hupisaarten puroilla sekä mm. Muhosjoessa ja sen sen sivuhaaroissa.

Merikosken padossa on 11 metrin pudotus. Voimalaitos on Oulun energia Oy:n, eli 100 %:sesti Oulun kaupungin omistuksessa. Pari vuotta sitten Oulussa tehtiin valtuustoaloite voimalaitoksen purkamisen taloudellisista vaikutuksista. Arvioiden mukaan jos voimalaitos purettaisiin ja voimansiirtolinjaukset vapautuisivat rakentaiselle, voisi vapautuvan maan arvo olla jopa 100 miljoonaa euroa. Kaupunki ei kuitenkin ryhtynyt selvittämään asioita.

7.9.2020 tehtiin uusi valtuustoaloite, jossa esitetään että Merikosken kuiva uoma vesitettäisiin ympärivuotisesti, eli että uomassa olisi ympäristövirtaama. Aloitteen tekijöiden mielestä uoman voisi kunnostaa uhanalaisten vaelluskalojen kutu- ja poikastuotantoaluetta. Aloitteen allekirjoitti 65. Vain 2 valtuutettua ei ollut aloitteessa mukana. Jos esitys toteutuisi, saisivat vaelluskalat paljon aiempaa elinympäristöä takaisin, minkä lisäksi kutunouseminen Hupisaarten puroille helpottuisi.

Muualla aiheesta: 

Oulujoki oli turistirysä ja kuuluisa lohijoki ennen voimalaitoksia – 80 vuotta sitten sovittiin myös kalateistä, mutta niitä odotellaan yhä

Val­tuus­toa­loi­te: Me­ri­kos­ken kuiva uoma ve­si­tet­tä­vä ja lai­tet­ta­va kuntoon

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *