Kun on kalassa paikassa mistä voi, tai on riski, saada rasvaevällisen luonnontaimenen, tulee sen asialliseen käsittelyyn ja vahingoittumattomana vapauttamiseen varautua jo etukäteen. Rasvaevällinen taimen on isossa osassa maata rauhoitettu, ja se tulisi vapauttaa mahdollisimman vahingoittumattomana. Vapautettavan luonnontaimenen saamisen mahdollisuus on isossa osassa Suomea jo kohtuullisen suuri.
Kuva: Sakke Yrjölä
Pidä matkassasi kookasta kumihavaksellista haavia. Isolla pitkävartisella haavilla kala saadaan nopeammin haaviin ja siten se rasittuu vähemmän. Suosi väkäsettömiä koukkuja, jolloin mahdollinen vapauttaminen tapahtuu helpommin ja nopeammin. Ota kala aina ensiksi haaviin, jotta voit tarkistaa onko kala rauhoitettu luonnontaimen, vai laillinen muu saalis. Opettele rasvaevällisen luonnontaimenen tunnistus! Esimerkiksi Tornionjoella on hyvin olennaista osata tunnistaa laillinen lohi, rauhoitetusta taimenesta! Mitä paremmin etukäteen sisäistää asiallisen käsittelyn välineet ja menettelyt, sen vähemmän tulee ei-toivottuja ylläreitä.
Vapautettavien rauhoitettujen kalojen käsittelyssä on yhä paljon parantamisen varaa. Neuvontaa ei ole ikinä liikaa. Jotta nämä arvokkaat luonnonemot selviäisivät mahdollisimman hyvin, olisi suotavaa käyttää väkäsettömiä koukuja, sekä kookasta kumihavashaavia. Tilava haavi toimii sumppuna. Pidä kala vedessä koukun poiston ja mahdollisen mittauksen ajan. Älä mielummin nosta vapautettavaa kalaa vedestä ollenkaan.
ps. Tarvittaisiin myös kalaystävällisen käsittelyn infoa kalastuspaikkojen infotauluihin. Helteillä yli 20 asteisessa vedessä kannattaa olla kalastamatta, koska vapautetun kalan toipuminen on helteillä paljon heikompaa.
Kuva: Jukka Setälä
Lisätietoja: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/kalan-vapauttaminen/