Tiedolla, osaamisella ja tuloksilla vaelluskalojen elvyttämiseksi

Jotkut sanovat että vaelluskalojen elvyttämiseen liittyen tietoisuus ja vaikuttavuus on edistynyt viime vuosina huimasti. Kaikki on toki suhteellista. Jos jonkun oikea tai väärä luulo on muuttunut tiedoksi, on tämä todennäköisesti hyvä asia. Innokkaasti kyllä uutisoidaan istutuksista, tai touhuamisesta. Toiminnan vaikutuksista puhutaan yllättävän vähän ja yleensä pinnallisesti. Yleensä jos tulokset eivät vastaa odotuksia, ja on liikaa yllättäviä vastoinkäymisiä, sanotaan herkästi että tulokset ovat lupaavia. Monesti halutaan mielummin esittää positiivista suhtautumista, kuin seistä realistina jalat maassa.

Missä pätevä vaelluskalaseuranta, sekä avoin ja rehellinen tiedotus kalakantojen tilasta? Tuliko järvilohen heikko tilanne aidosti yllätyksenä? Moniko tietää kuinka syvässä ahdingossa useimmat luonnonvaraiset taimenkannat on esim. Järvi-Suomen alueella?

Vaelluskalojen heikko tila ei liene oikein uutinen, eikä se että asioiden edistämisen nimiin tehdään paikoin hyvinkin isolla rahalla monenlaisia asioita. Uutinen olisi, jos toiminta onnistuu, saadaan odotettuja tuloksia ja kalakannat elpyvät aidosti ja oikeasti.

Seuraavaksi työn alla on kirjoitus työotsikolla ”Elvytetäänkö vaelluskaloja luulolla ja tuurilla vai tiedolla ja osaamisella – ja millä vaikuttavuudella?”

Kuvassa vankalla osaamisella dokumentoitu järvilohi. Kuva: Pekka Tuuri

Haku

Mitä tänään tutkittaisiin? Perehdy taimenen tilaan esimerkiksi seuraavien listauksien kautta:

Taimenkartta somessa