Tierumpujen rakentaminen, korjaus ja ylläpito vaativat huolellisuutta erityisesti purojen läheisyydessä. Pieneltäkin näyttävä uoma voi olla taimenen kutupaikka, jolloin väärät toimenpiteet voivat heikentää puron luontoarvoja ja aiheuttaa vaellusesteitä. Suunnittelemalla kestäviä ratkaisuja ja ajoittamalla työt oikein, sekä huolehtimalla korjauksista ja ylläpidosta voidaan minimoida haitat ja edistää sekä tieinfrastruktuurin että puroluonnon hyvinvointia.
Rumpujen ja purojen luontoarvojen huomioiminen
- Jos rummun kautta virtaa vesi ympäri vuoden ja siinä liikkuu kaloja, on mahdollista, että kyseessä on vesistö, kuten taimenen kutu- tai poikasalue. Tällaista paikkaa ei tule kaivaa koneella ilman konsultointia ympäristötarkastajan tai ELY-keskuksen lupavalvonnan kanssa.
- Tieojan näköinen uoma voi olla puro, jolla on merkittäviä luonto- ja kalatalousarvoja. Näiden huomioiminen on oleellista rumpujen korjauksissa sekä purojen läheisyydessä sijaitsevien teiden ja parkkipaikkojen ylläpidossa.
- Rumpujen ylläpidossa tulee välttää toimenpiteitä, jotka voivat heikentää puron tilaa, kuten hiekan, murskeen tai sepelin päätymistä uomaan.
Luonnonmukainen ja kestävä suunnittelu
- Rummun korjaukset ja uudisrakentaminen tulee tehdä kestävästi, vähentäen tulevaa ylläpidon tarvetta ja minimoiden haitat puroluonnolle.
- Jos rummun yhteydessä tehdään toimenpiteitä uomaan, ei puroon tule koskaan lisätä kivimurskaa, sepeliä tai hiekkaa. Suosi taimenen kutupohjaksi soveltuvaa luonnonsoraa, ei yhden seulakoon, eikä liian pientä.
- Tulvineita tai syöpyneitä puron penkkoja ei tule korjata kaatamalla pelkkää hiekkaa tai mursketta, sillä se huuhtoutuu helposti puroon. Käytä uoman reunoilla mielummin luonnonsoraa ja -kiviä.
Rumpujen oikea mitoitus ja ylläpito
- Hyvin toimiva rumpu on sekä tieinfrastruktuurin että puroluonnon kannalta win-win. Rummun tulee olla riittävän suuri ja ehjä, jotta vesi ei nouse kovimmillakaan tulvilla tien yli.
- Pienet rummut tai useamman pienemmän rummun ratkaisut ovat alttiimpia tukkeutumiselle ja lisäävät ylläpidon tarvetta. Suosi yhtä riittävän suurta rumpua. Asenna rumpu riittävän syvälle, eikä liian kaltevaksi.
- Tukkeutumisen välttämiseksi rummun läheisyyden oksat ja roskat tulee siivota säännöllisesti. Ristikot putkissa voivat estää suurten oksien pääsyn rumpuun, mutta niiden tulee olla suunniteltu siten, etteivät ne estä veden virtausta.
Ennakointi ja aikataulutus
- Rumpujen korjaus- ja ylläpitotyöt kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Toteutus tulee ajoittaa niin, että ne eivät häiritse herkkää puroluontoa, kuten taimenten kutuvaellusta tai kun vieressä on herkkiä kutupesiä. Paras ajankohta näille töille on heinä-syyskuu.
- Ennen korjauksia tai ylläpitotoimia on hyvä olla yhteydessä puron vaelluskala-asiantuntijoihin, jos sellaisia on saatavilla.
Riskien ja vahinkojen minimointi
- Tulviminen ei aina johdu rummusta, vaan voi johtua rummun alapuolella olevista tukoksista, jotka pienentävät virtaaman kapasiteettia. Pahimpia tukoksia tulee poistaa, jotta vältetään haitallisen maa-aineksen huuhtoutuminen puroon.
- Rummun painuminen tai rikkoutuminen voi johtua rummun perustuksien pettämisestä, tai liian raskaasta kuormituksesta. Painunut rumpu kerää helposti roskaa ja muodostaa kalojen vaellukselle esteen. Suosi kestäviä rakenteellisia ratkaisuja välttääksesi vastaavat ongelmat.
Näillä ohjeilla voidaan varmistaa, että tierumpujen ylläpito ja korjaukset tukevat sekä tieinfrastruktuurin toimivuutta että purojen ekosysteemien hyvinvointia.
Teksti ja kuvat: Henrik Kettunen
Muita aiheeseen liittyviä linkkejä:
https://www.tieh.fi/yksityistiet/ohjekortit/rummut/rumpujen_hoito.pdf
https://www.tieh.fi/yksityistiet/ohjekortit/rummut/muovirummun_rakentaminen.pdf
https://ava.vaylapilvi.fi/ava/Julkaisut/Tiehallinto/kunnossapidon_ohjekortit/rumpujen_mitoitus.pdf