Vaelluskalat takaisin – yhdessä vaikuttavampiin tekoihin!

Vaelluskalakantojen elvyttäminen vaatii tietoa, osaamista, yhteistyötä ja pitkäjänteisesti konkreettisia tekoja. Kun paikalliset toimijat, asiantuntijat, päättäjät ja viranomaiset yhdistävät voimansa, voidaan vaelluskalojen elinolosuhteita parantaa tehokkaasti. Myös pienemmissä ryhmissä voidaan tehdä merkittäviä paikallisia edistysaskeleita – oppimisia ja onnistumisia.

Avoin tieto, ympäristötietoisuus, käytännön koulutus ja yhteisöllinen tekeminen varmistavat, että kalakannat vahvistuvat ja vesistöt voivat paremmin – nyt ja tulevaisuudessa. Jatkuva seuranta, vedenlaadun parantaminen, kulkukelpoisuuden varmistaminen ja vastuullinen kalastuksensäätely tukevat elvyttämistoimien vaikuttavuutta ja varmistavat, että toimenpiteet perustuvat ajantasaiseen tietoon ja tukevat kalojen elinkiertoa kokonaisuudessaan.

 

  1. Kansalaistiede ja yhteisölähtöisyys
  • Kansalaishavainnot: Mahdollistetaan helppo ja matalan kynnyksen tapa paikallisille asukkaille, kalastajille ja luonnonharrastajille raportoida havaintoja vaelluskaloista, vedenlaadusta, vaellusestekysymyksistä ja elvyttämistoimien vaikutuksista.
  • Avoimet seurantaohjelmat: Kannustetaan vapaaehtoisia osallistumaan esimerkiksi vaelluskalakartoituksiin, kutupesälaskentoihin, vedenlaadun seurantaan, pienpoikaslaskentaan ja vaellusesteseurantaan.
  • Interaktiivinen taimenkartta: Kehitetään taimenkarttaa siten, että käyttäjät voivat päivittää havaintojaan ja jakaa tietoa vaelluskaloista, lisääntymisalueista ja esteistä.
  1. Virtavesien elvyttäminen, vedenlaatu ja kulkukelpoisuus sekä seuranta
  • Purojen ja jokien vedenlaatuseuranta: Luodaan järjestelmä, jossa seurataan virtavesiluontoa, lämpötilaa, muormitusta ja muita vedenlaadun muuttujia. Edistetään tietoisuutta ja ratkaisuja, jotka vähentävät haitallisia muutoksia ja päästöjä vesistöihin.
  • Alennustilassa olevien virtavesien kunnostukset, vaellusestekartoitukset ja esteiden poistaminen: Panostetaan kunnostuksiin, ja muihin toimiin jotka tukevat vedenlaatua, pohjaeliöstöä ja vaelluskalojen lisääntymisalueiden toimivuutta.
    Selvitetään vaellusesteet sekä priorisoidaan niiden poistoa tai ohitusratkaisuja, jotta kalojen ja eliöiden liikkuminen kutualueille ja takaisin on mahdollista.
  • Kalateiden ja luonnonmukaisten ohitusuomien kehittäminen: Varmistetaan, että ohitusratkaisut riittävillä virtaamilla mahdollistavat turvallisen kulkemisen molempiin suuntiin.
  1. Kalastuksen säätely ja kestävyyden varmistaminen
  • Kalastuksensäätelytoimet: Tehostetaan alueellisia rauhoitus- ja säätelypäätöksiä yhteistyössä kalavedenomistajien, viranomaisten ja tutkijoiden kanssa.
  • Kestävä kalastus: Parannetaan tietoisuutta vastuullisen kalastuksen mahdollisuuksista, kahluurajoituksista, ala- ja ylämitoista sekä saaliskiintiöistä.
  • Saaliin ja kalakantojen seuranta: Kehitetään menetelmiä ja toimintamalleja, joilla saadaan parempaa tietoa kalastuksen vaikutuksista ja kalakantojen kehityksestä.
  1. Tarinoiden, viestinnän ja tietoisuuden vahvistaminen
  • Henkilötarinat ja esimerkin voima: Tuodaan esille purojen, virtavesien ja valuma-aluekunnostusten vaikutuksia, kokemuksia ja yhteistyön tuloksia.
  • Somekampanjat ja vaikuttajayhteistyö: Hyödynnetään näkyviä henkilöitä ja organisaatioita, jotka voivat levittää tietoa elvyttämistoimista ja niiden merkityksestä.
  1. Paikallistason osallistaminen ja päätöksenteon tukeminen
  • Yhteistyö poliitikkojen, sidosryhmien ja alan toimijoiden kanssa: Tuetaan päätöksentekijöitä, sidosryhmiä ja muita toimijoita vaelluskalatiedolla ja suosituksilla.
  • Paikalliset ryhmät ja yhteistyö: Kootaan vaelluskalaverkostoja, jotka seuraavat ja edistävät hankkeiden etenemistä, yhdessä omistajien ja kumppaneiden kanssa. Järjestetään vaelluskalatilaisuuksia joissa voi verkostoitua ja tuoda havaintojaan esiin.
  1. Käytännön tekeminen ja oppimisympäristöt
  • Konkretia: Järjestetään elvyttämistoimia, joissa osallistujat pääsevät oppimaan kunnostusten, poikastarkkailun ja vedenlaadun parantamisen käytäntöjä.
  • Virtuaaliset oppimisympäristöt: Kehitetään verkkokursseja ja materiaaleja, jotka madaltavat kynnystä osallistua ja oppia lisää vaelluskalojen elvyttämisestä.
  1. Yhteisöllisyyden ja innostuksen kasvattaminen
  • Tunnustus aktiivisille toimijoille ja yhteisöille: Luodaan vaelluskalaelvyttämisen palkinto tai muu tunnustus, joka kannustaa toimimaan vaelluskalavesien elvyttämiseksi.
  • Nuorten ja koulujen mukaanotto: Tarjotaan oppilaitoksille mahdollisuus osallistua kunnostuksiin tai seurantaan, jolloin nuoret saavat oppia vesiluonnosta ja sen suojelusta.ps. Otamme mielellämme vastaan ajatuksianne ja kehitysideoitanne!
    ..
    ps. Otamme mielellämme vastaan ajatuksianne ja kehitysideoitanne!

Haku

Mitä tänään tutkittaisiin? Perehdy taimenen tilaan esimerkiksi seuraavien listauksien kautta:

Taimenkartta somessa