Autiojoki – Kalmujoki, Tikkakoski

Autiojoki sijaitsee Tourujoen valuma-alueelle, ja on tulevaisuudessa Päijänteen taimenen mahdollista kutualuetta. Päijänteestä taimen ei vielä pääse Autiojokeen, koska matkalla on yhä useampia patoja. Alimpana on Tourunjoen voimalaitos. Siellä padonpurkuprosessi etenee, ja tulee lähiaikoina toteutukseen. Tämän myötä vesistön ylempien osien alueiden elvyttäminen tulee ajankohtaisemmaksi ja tärkeämmäksi. Myös Autiojoen alaosan vaellusesteen avaamista selvitetään Puuppolassa.

Tikkakoskelta alkava Autiojoki laskee Luonetjärvestä Puuppolan Korttajärveen. Vesi laskee Laahajoen kautta Palokan Alvajärveen, Pappilanjoen kautta Palokkajärveen ja siitä Tourujoen kautta Jyväsjärveen.

Autiojoen ja sen sivuhaaroissa, Kalmujoessa (kuvissa) esiintyy luontaista taimenta, puronieriää sekä ilmeisesti myös harjusta. Kalmujoki on Autiojoen nykyisille taimenille merkittävin sivuhaara. Purovettä on myös Luonetjärven yläpuolella ja myös siellä potentiaalista taimenen kutuvettä. Valuma-alueen eri virtavesien kunnostamisen ja seurannan tarkempia mahdollisuuksia ollaan selvittämässä.

Aiheesta muualla

Jyväskylä käynnistää Autiojoen ennallistamista tutkivan esiselvityksen

Autiojoen kunnostus ja Puuppolan vesivoimalaitooksen lakkauttaminen

Tourujoen valuma-alueen kalasto ja kalatalous

Päijänteen järvitaimenen tila ja tulevaisuus

2 arvostelua

  1. Autiojoki

    Hei. Käytiin usein Autiojoella virvelillä kalastamassa. Vuosina 1968-1971. Saatiin haukea, ahventa, kirjolohta, taimenta. Ajattelimme silloin, että taimenet ovat karanneita istukkaita, mutta ei todennäköisesti ollutkaan. Ovat sitten kaiketi Päijänteen taimenta. Saimme muutaman painoltaan 400-700g.

  2. Autiojoella pikkupojasta lähtien kalastanut, lähinnä haukea ja lahnaa alempana jokea. Tammukat ovat jääneet saamatta, mutta hyvä niin, ovatpahan siellä jatkamassa sukuaan. Puuppolan tippavoimalan purkua odotan kuin kuuta nousevaa ja myöskin Tourujoen ennallistamista.

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *