Finnoonpuro, Espoo

Finnoonpuro on noin 9 kilometrin mittainen taimenpuro keskellä Espoota. Puroon on 2000 luvun alussa kotiutusistutettu taimenia. Tämän jälkeen taimenista ja niiden kudusta on satunnaisesti tehty havaintoja. Syksyllä 2012 purosta on löydetty kuollut 80 sentin mittainen ja noin 8 kilon painoinen taimen.

Virho ja Espoon kaupunki on tehnyt alueella kunnostuksia mm. yhdessä Espoon perhokalastajien kanssa. Kivi- ja soramateriaalin osalta mukana myös kalastusalue. Aiemmin Finnoonpuron kunnostuksissa ja mäti-istutuksissa painopiste on ollut keskijuoksulla, Malminmäenkoskella. Alue onkin erinomaisen hienosti kunnostetun oloinen. Myös Länsiväylän eteläpuolella on tehty sorastuksia.

Taimenkannan olemassolo ja säilyminen on ollut pidemmän aikaa hieman epävarmalla pohjalla. Puron taimenkannan nykytilan selvittämiseksi Vaelluskala ry toteutti taimenten pienpoikaslaskennan yhdessä Friisilän omakotiyhdistyksen kanssa. Taimenia ei havaittu Malminmäellä lainkaan. Sen sijaan 15 pienpoikasta löytyi Länsiväylän alapuolelta sekä 5 Friisilän koulun kohdalta. Tämän lisäksi havaittiin muutama kaksikesäinen taimen. Taimen sinnittelee alueella yhä.

Puron alaosilla sekä Friisilän koulun alueella olisi selkeitä tarpeita ja mahdollisuuksia talkookunnostuksin olennaisesti parantaa taimenen lisääntymisen ja viihtymisen mahdollisuuksia. Myös taimenkannan seurantaa kannattaa jatkaa ja tehostaa.

Muualla aiheesta

Espoon vesistöjen tila ja vesiensuojelu

Espoon virtavesiselvitys 2008

Virtavesitalkoot Suomenojalla – kohteena Finnoonojan alajuoksu 6.10.2012

Finnoonojasta yleisesti – Suomenojan luonto

Espoon virtavesien sähkökoekalastukset (2008)

Finnoonoja – Virho ry

Pääkaupunkiseudun purot – Facebook

Finnoonpuro kartalla

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *