Lieksankoski

Lieksankoski on Lieksanjoen alin virta-alue, minne Pielisen alueen taimenilla ja järvilohilla on vapaa nousuyhteys. Lieksankosken yhteyteen on rakennettu Lieksankosken vesivoimalaitos. Lieksankoski on rakenteellisesti muuten varsin luonnontilaisen oloinen, paitsi että siitä puuttuu ns ympäristövirtaama, ja maisemallisesti luonnonkoski on allastettu betonisilla pohjapadoilla. Jos pohjapadot purettaisiin, koskea hieman kunnostettaisiin ja koskeen päästettäisiin ns ympäristövirtaama, muodostuisi tästä kustannustehokkaasti hyvin merkittävä taimenen sekä järvilohien kutualue, ja ilman alasvaelluskuolleisuutta.

Suomen Ympäristökeskuksen asiantuntijat ovat arvioineet että 6m3/s ympäristövirtaamalla Lieksankoskeen saisi 6,5 hehtaaria kutu- ja poikasaluetta, mikä voisi tuottaa vuodessa 2600 luonnonsmolttia/v Pieliseen. Toteutuessaan Lieksankosken parantaminen olisi yksi keskeisimmistä Lieksanjoen vaelluskaloja parantavista toimista.

Lieksanjoella on toteutettu vaelluskala-kärkihanketta. Hankkeen puitteissa on kunnostettu Ruunaan alueen koskia. Lisäksi Lieksankoskesta on pyydystetty emotaimenia ja järvilohia, ja ylisiirretty patojen yläpuolisille alueille. Vaikka Lieksankoski on toistaiseksi pääosin kuivana, tai hyvin pienellä virtaamalla, n 1 m3/s, yrittävät taimenet siinä kutea.

Lieksankoskessa, voimalaitoksen alapuolisella alueella on aiemmin esiintynyt salakalastusta. Kalastuksenvalvontaa suunnitellaan tehostettavaksi.

Lieksankosken voimalaitos on valtioyhtiö, Kemijoki Oy:n, eli pääosin Fortumin omistama.

Muualla aiheesta

Pielisen alueen virtavedet järvitaimenen ja järvilohen näkökulmasta

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *