Lukupuro

Lukupuro saa alkunsa Henttaalta, ja virtaa Kehä II:sen ali yhtyen Mankkaanpuroon. Yhtymäkohdan alapuoleista uomaa tunnetaan nimellä Gräsanoja, joka laskee mereen Haukilahden kohdalla. Lukupuron kunnostuksia on tehty vajaan 300 metrin matkalta, josta tämänkin sarjan kuvat.  Kunnostukset on tehty Virhon, Espoon kaupungin ja kalastusalueen yhteistyönä.

Purossa on tehty taimenen mäti-istutuksia 2000 alkupuolella, joskaan ei enää vuosiin. Keväällä 2020 Lukupurossa on nähty keväällä syntyneitä taimenen luonnonpoikasia, enemmän kuin aiemmin. 15.6.2020 tehdyssä pienpoikaslaskennassa kunnostusalueelta löytyi 20 taimenen tämän kevään luonnonpoikasta. Tämän lisäksi mittapadon yläpuolen koskesta löytyi myös kaksi pienpoikasta.  Vanhempia taimenia ei laskettu, mutta niitä oli ehkä saman verran. Nämä astetta vanhemmat poikaset lienevät peräisin aiempien vuosien luonnonkudusta.

Heinäkuussa mittapadon yläpuoliset alueiden pienpoikasalueet katsottiin tarkemmin, jolloin löytyi yhteensä 32 luonnonpoikasta. Näistä 25 löytyi ylimmältä 55 metrin virta-alueelta. Sama ylempi paikka katsottiin myös 11.8, jolloin pienemmällä virtaamalla tarkkailu oli helpompaa, ja nähtiin 33 taimenen nollikasta.

Kevään 2021 laskenoissa 25.5. pienpoikasia löytyi alaosalta, eli mittapadon alapuolelta yhteensä 38 kpl, mittapadon yläpuoliselta syksyn -20 kunnotusalueelta yhteensä 55 sekä Kokinkyläntien läheisyydestä 38 kpl. Lukupuron kutualueilla pienpoikastuotanto vaikuttaa olennaisesti kohentuneen edellisestä vuodesta.

Pääkaupunkiseudulla taimenen poikaslaskennoista iloinen yllätys – Työtä silti riittää, puroja pitäisi kunnostaa 30 000 kilometriä

Mankkaanpuro kartalla

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *