Oulankajoki, Kuusamo

Oulankajoki  on Koutajoen vesistöön kuuluva reilun 100 kilometriä pitkä joki Suomessa. Joki saa alkunsa Sallan puolelta, virtaa pääosin Kuusamon alueella. Joki laskee lopulta Venäjän puolella syvän ja kapean Paanajärven läpi Pääjärveen. Järvet toimivat Oulankajoen taimenen kasvualueina. Oulankajoen taimenen  on rauhoittu. Tärkeimmät lisääntymisalueet sijaitsevat Savinajoessa Sallan kunnan alueella. Oulankajoessa tavataan myös harjuksia, ahvenia ja haukia.

Aiemmin Oulankajoki oli nykyistä puhtaampi ja kalaisampi. Oulankajoen taimenen heikko tila on huolettanut molemminpuolin rajaa. Osin selitys on Suomen puolen kutualueiden heikossa tilassa. Merkittävä selitys taimenen alennustilaan lienee Venäjän puolella voimistunut kalastus / salakalastus.

Vielä 1950-luvulla Imatran Voima ja Pohjolan Voima havittelivat Kuusamon jokien valjastamista. Jossain vaiheessa 50 luvun lopulla kuusamolaiset ymmärsivät että Kuusamon koskien rakentamisen hyödyt menisivät Kuusamon ulkopuolelle, samalla kun haitat jäisi jokivarteen. Ymmärrettiin että matkailu tulee olemaan Kuusamon elinkeinoelämän valtti. Syntyi koskisota, jossa kuusamolaiset halusivat säilyttää joet vapaina. Lopulta joet suojeltiin rakentamiselta. Oulangan kansallispuisto perustettiin vuonna 1956.

Aiheesta muualla

Suomen ja Venäjän yhteishanke avuksi Oulangan taimenen ahdinkoon

Oulangan taimen

Oulangan taimenia Kiutakönkäällä

Oulangan kansallispuisto – Retkipaikka

Koskisota pelasti Kuusamon joet

Kuusamon koskisota alkoi 50 vuotta sitten

Kuusamon koskisota

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *