Varesjoki, Kiikala

Varesjoki on noin 13 km pitkä uoma. Joki saa alkunsa Varesjärvestä, laskee Aneriojärveen. Joki kuuluu Kiskonjoen vesistöön. Joki virtaa noin 20 metriä syvässä puronotkossa, lähteiden, lähteikköjen ja vanhan metsän ympäröimänä. Varesjoen tai sen sivuhaaraa on perustettu luonnonsuojelualueeksi yhteensä 7 kilometrin matkalta. Joki on hyvin lähdepitoista ja monilta osin luontoarvoiltaan merkittävää aluetta. Suojellut alueet on joko soidensuojelu- tai vanhojen metsien suojeluohjelmassa, ja ovat Hyyppärän harjualueen Natura 2000 -kohde.

Puro on kiinnostava kohde siltä osin että tässä näkee kuinka paljon luonnontilaisessa vanhan metsän purokohteessa voi olla puuta, ja miltä se silloin näyttää. Puron keskivaiheella on yksi kohta josta uomaan tulee paljon hiekkaa. Tämä alapuolella uoma pohja on pahoin hiekottuneempi. Yläpuolella uoma on syvempi ja tummempi.

Kalimankorventien sillan kohdalla on vanha pato jossa on noin 3 metrin pudotus, ja estää taimenten nousemisen. Padon alapuoleiselta koskialueilta löytyy runsaasti soraa, ja ilmeisesti myös taimenten kutualueita.

Muualla aiheesta

Hyyppäränharjun yhteistoimintaverkosto

1 arvostelu

  1. Varesjoen taimen

    Kotiranta oli rakentanut mökin Varesjoen hautavajoaman yläosaan. Mökki siirtyi ”luonnonsuojelijoiden” omistukseen. 1900-luvulla Varesjoeassa oli jonkin verran taimenia. Ja vaikka nykyään mato on kielletty syötti taimenelle, niin itse sain kaksi isompaa taimenta juuri madolla. Toinen oli yön yli pyynnissä ja aamulla sain komeen taimenen. Ensimmäinen isompi taimen tuli alku aikoina kun menin kesällä kalaan mökiltä. Luulin kalaa vedessä aluksi isoksi särkikalaksi, mutta kun vedin kalan rannalle ja näin pilkut: olin myyty. Myöhemmin minusta tuli jopa Apulaistutkija Uudenmaan ympäristökeskus ja Virtavesien hoitoyhdistys ry Puheenjohtaja 1994-1996. Sain Varisjoeasta peltoalueelta punaisten siltojen kohdalta, myöhemmin perhokalastamalla vain yhden paremman kokoisen taimenen. Vanhan Turuntien sillan alta tuli hyvän kokoinen taimen illalla en muista millä pyydyksellä, mutta vapavälinein kuitenkin. Isommat taimenet olivat loppu vaiheessa niin arkoja tai harvassa, että vain pienemmistä taimenista kokemuksia. PS. Opiskelin oppisopimuksella noin 3 vuotta Suomen kalatalous-ja ympäristöinstituutissa tarkoitus oli valmistua Kalastuksenohjaajaksi, mutta viimeisin osa-alue oli mm. matkailukalastus. PS. Isoimmat taimenet nousevat ilmeisesti Aneriojärvestä tai alempaa Kiskojoen vesistöstä vain kutuaikana. Olen nähnyt isoja taimenia kutemassa syksyllä harmaan metsäautotien sillan alla. PS. Padon alapuolella on vaarallinen mehiläisten hoitopaikka. Sain äkkilähdön, kun kävin kysymässä kalastukseen lupaa. PS. Kyllä mato on silti paras syötti taimenelle, mutta se on kielletty!. En ole enään kalastanut Varesjoeassa muistaakseni noin 20 vuoteen. Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia isoista taimenista Varesjoeassa. henry.kotiranta@iCloud.com henry.kotiranta@luukku.con

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *