Viikinoja, Helsinki

Viikinoja on noin viiden kilometrin mittainen kaupunkipuro, jonka pääuoma virtaa Tattariharjusta Viikin kaupunginosien halki ja kulkee peltomaiseman läpi Vanhankaupunginlahteen. Viikinojan valuma-alue on 9,63 km2:n kokoinen. Puron keskivirtaama on 84 l/s.

Puron isoimmat koskijaksot on yläjuoksulla. Kehä 1:sen eteläpuolen metsäalueelta löytyy luonnontilaisenkaltainen koskilehto. Merenlahteen päin mentäessä puro muuttuu ruovikkoisesta suomaiseksi. Puron suisto on linnustolle arvokasta biotooppia.

Virtavesien hoitoyhdistys on tehnyt taimenen mäti-istutuksia Viikinojaan ensimmäisen kerran vuonna 2007. Purossa on yläjuoksulla on nähty  paikallisia taimenemoja kudulla. Ensimmäiset havainnot taimenen luonnonkudusta tehtiin syksyllä v. -10. Ainakaan toistaiseksi ei ole havaittu merikalojen nousemista. Purossa on havaittua myös särkiä, haukia, täplärapuja, pikkunahkiaisia sekä toisinaan ilmeisesti myös nahkiaista.

Virho laittoi keväällä 2020 Viikinojaan 12 mätirasiaa, eli lähes 10 000 mätijyvää. Puron yläosilla tehtiin 22.9.2020 taskulamppulaskenta. Katsottiin läpi puro-osuus Latokartanon koulun vierestä, sekä ylempi metsäosuus. Nähtiin 102 taimenen nollikasta sekä 7 vanhempaa taimenta, useampia kolmipiikkejä sekä yksi ahven. Vanhemmista taimenista enemmistö oli selkeästi jo paikallisia emoja, ja isoilta osin todennäköisesti kolleja. Nollikkaat olivat ilmeisesti peräisin viime kevään mätirasia-istutuksista.

2 arvostelua

  1. Viikki-Seura on tekemässä nimistötoimikunnalle aloitetta Viikinojan nimen muuttamisesta Viikinpuroksi. Oja-nimi ei enää vastaa nykytilannetta kunnostusten jälkeen.
    Referoin aloitteessa myös tätä taimenkartta-sivustoa

  2. Järjestetäänkö Viikinpurolla kunnostuksia? Mikä taho tätä ojaa hoitaa? Helsingin kaupunkiko

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *