Mätäjoki, Tali

Mätäjoki saa alkunsa Vantaan puolelta ja laskee Pitäjänmäen ja Talin kautta Isoon Huopalahteen, eli Laajalahden pohjukkaan. Joki kauan sitten toiminut Vantaanjoen purku-uomana. Tämä näkyy osin joen rannan poikkileikkausprofiilissa.

Ensimmäiset taimenen pienpoikaset istutettiin Mätäjokeen n 20 vuotta sitten, saman kesänä kuin viereiseen Haaganpuroon. Tuohon aikaan Mätäjoen vedenlaatu oli vielä varsin heikko. Silloin odotukset istutusten menestymisestä eivät olleet liian korkeat. Varsinainen ja pitkäjänteisempi taimenen kotiuttaminen jokeen alkoi Virtavesien hoitoyhdistyksen  ja Helsingin Perhokalastajien toiminnasta vuodesta 2009. Taimenen elvyttäminen koki kolahduksen vuonna 2013, kun Teknoselta pääsi liuottimia sadevesikaivon kautta jokeen. Tämän jälkeen kunnostukset ja elvyttäminen on jatkunut, ja taimenten kutu- ja poikastuotanto vakiintunut. Talin alueelta on purettu pienempi puinen pato. Taimenilla on kuitenkin totaalinen vaelluseste, Strömberginkoski. Taimenilla on Mätäjoen alaosilla suhteellisen rajallinen poikastuotantopotentiaali. Osa Mätäjoelta mereen lähtevistä vaelluspoikasista onkin peräisin vesistön yläosilta Malminkartanon, Kannelmäen ja Konalan haaroista.

Merestä nousevia emoja on joessa nähty suhteellisen niukasti. Helsinki kaupunki on vuodesta 2020  rajoittanut Laajalahden alueen verkkokalastusta merkittävästi. Jokeen jatkossa nousevien kutukalojen nousun ja sen myötä poikastuotannon odotetaan lähivuosina olennaisesti paranevan.

Aiheesta muualla

https://www.virtavesi.com/index.php?upperCatId=23&catid=44

Strömberginkoski

Iso Huopalahden suisto

6 arvostelua

 1. Virtavesiyhdistys

  Mielenkiintoisen näköistä. Haluan jatkossa tietoa toiminnasta ja tehdä teidän kanssa yhteistyötä.

 2. Virtavesiyhdistys

  Mukavan kuuloinen. Haluan jatkossa tehdä teidän kanssa yhteistyötä.

 3. Virtavesiyhdistys

  Teette myös hyödyllistä työtä.

 4. Virtavesiyhdistys

  Miten voin liittyy jäseneksi

 5. Haluaisin menna kalastamaan kaverin kanssa onko se okei?

 6. Terve ylläpitäjä!
  Mätäjokiesittely Taimenkartassa on edelleen varsin puutteellinen. Laitatko vaikka tämä linkki ajan tasaisen ja oikean tiedon lähteelle https://helsinginperhokalastajat.org/matajoki/

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *