Muuralanpuro

Muuralanpuro on lyhyt Espoonjoen sivupuro Espoon Muuralassa. Purossa on kaksi alkulähdettä: toinen on Turun moottoritien alueella ja toinen näyttää tulevan Teirinsuolta. Seurannoissa ja koekalastuksissa purosta löydetään tasaisesti pieniä määriä taimenen poikasia. Mielenkiintoista on, että tämä kaupunkipuro, jonka alue on vain noin 1,2 neliökilometriä, on taimenen elinympäristöä. Ainakin yksi selitys on puron lähdepitoisuudessa.

Puron keskiosan uoma on rakenteellisesti suhteellisen luonnontilainen, koska se mutkittelee ja on vehreä. Virtaus on vähäinen, joten se on herkkä ympäristömuutoksille ja hulevesille. Mitä vähemmän vettä purossa virtaa, sitä helpommin veden laatu voi heikentyä. Tämä puolestaan voi rajoittaa taimenen elämää ja poikasten syntymistä. Veden laatu on haasteellinen, koska alueella on muutamia autokorjaamoita, pari autopesulaa, paloasema ja liittymäalueet Turun moottoritielle ja Kehä 3:lle, eli liikenteen haitat. Silta-alueilla tavataan myös graffiteja ja näitä on ainakin aiemmin pesty hyvin vahvoilla pesuaineilla.

Koulumestarin koulun kohdalla puroa kannattaisi kunnostaa, joskin taimenkanta elpyy tehokkaimmin ja eniten vedenlaatua parantavista toimista.

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *