Kirkonkylänoja, Vantaa

Kirkonkylänoja on Keravanjoen sivupuro Vantaalla lähellä Tikkurilaa. Puro on muutaman kilometrin mittainen, alkaa Helsinki-Vantaan lentokenttäalueelta, kulkee putkessa sekä Tuusulanväylän, Niittytien (katso kuvat), että Kehä 3:sen ali, yhtyen Keravanjokeen reilun kilometrin Kirkonkylänkosken yläpuolella.

Lentokenttäalueen talviset jäänestoaineet lienevät hulevesien rinnalla merkittävin puron vedenlaatua heikentävä tekijä. Valuma-alueelle on hiljattain rakennettu kosteikkoratkaisu, jolla pyritään parantamaan vedenlaatua. Puron vedenlaatu ei ilmeisesti ole enää ihan niin huono kuin aiemmin.

Vapaaehtoiset vaelluskalatarkkailijat näkivät purossa syksyllä 2019 noin parikymmentä taimenta kudulla. Katso alla oleva kutulinkki. Keväällä 2020 Kirkonkylänojasta, kahden putkiosuuden välialueelta löydettiin noin 5 pienpoikasia neliötä kohden, eli 10 poikasta purometriä kohden. Astetta paremmissa paikoissa pienpoikasia oli reilut pari tusinaa per neliö. Purossa on pienpoikasia suhteellisen lyhyellä matkalla arviolta useampi tuhat. Poikaset lienevät syksyllä kudulla havaittujen emojen jälkeläisiä. Leuto talvi sekä talven runsaat sateet ovat osaltaan edistäneet taimenen lisääntymisen onnistumista.

Puron nykyiset taimenten kutualueet koostuvat pääosin sepeliköstä. Vantaan kaupungin purotalkkarit ovat v 2018 tehneet puroon kolme pienempää koesoraikkoa sekä raivanneet uomasta puurydön, joka aiemmin muodosti vaellusesteen. Purotalkkareiden ohella myös vapaaehtoiset vaelluskala-aktiivit ovat siivonneet purosta roskia.

Purossa on kevään 2020 aikaa nähty myös yksi n 20 sentin mittainen hauki sekä made.

Aiheesta muualla:

Kirkonkylänojan taimenten pienpoikaset

Kirkonkylänoja 20.10.2019 (taimenet kutupuuhissa)

Kirkonkylänoja 22.10.2019

Vantaan virtavesiselvitys 2010-2011 

Vantaan purotalkkarit

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *