Inhankoski, Ähtärin reitti

Killin Voima Oy on hakemassa lupaa rakentaa ja käynnistää Ähtärin Inhankoskeen 0,8 MW:n tippavoimalan. Kyse on Kokemäenjoen vesistössä sijaitseva Ähtärin reitin yli koski. Killin Voima on Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n pääosakkaina ovat kunnat: Virrat, Ähtäri, Alavus, Keuruu ja Kihniö. Käynnistyessään Inhankosken vesivoimalaitos tulisi olemaan laitoksista pienimpiä.

Luontoselvitykset ovat hyvin puutteelliset, hyödyt minimaaliset. Kohteessa olisi pudotusta 6,2 m. Alivirtaama on kuivimpaan aikaan vain 1,5 m3. Tippavoimalaa perustellaan yliarvioiduilla hyödyillä, ja aliarvioiduilla haitoilla.  Sanotaan että hankkeesta ei aiheudu korvattavaa haittaa tai vahinkoa yksityiselle tai yleiselle edulle.

Vesivoimalan lupahakemuksen liittyen hakija on teettänyt kalastoselvityksen Inhanjoessa. Joesta tunnistettiin taimenelle hyviä tai kohtuullisia taimenelle sopivia poikastuotantoalueita virtaaman ollessa noin 10 m3 /s, arviolta noin 5 500 m2 sopivia poikastuotantoalueita, mutta 27.10.2017 tehdyllä sähkökoekalastuksella saatiin saaliiksi ainoastaan kivisimppuja ja yksi pieni ahven.

Aluehallintovirasto myönsä jo luvan rakentaa tippavoimalan, siihen kuuluvat kanavat ja muun muassa sillan ja kalatiet. Päätöksestä kuitenkin valitettiin. Asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä. On oletettavaa, että valituskierre jatkuu aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Myönnetyssä lupaehdossa on velvoite rakentaa kalatie ja antaa siihen vettä osan aikaa vuodesta. Voimalan rakentaminen tarkoittaisi ruoppauksia, virtauksen ohjaamista pois luonnonkoskesta. Vaikka kalatiellä periaatteessa edistetään ylösvaellusta, niin taimenen olemassoloa ja turvallista alasvaellusta ei käytännössä edistetä. Vesivoimala heikentäisi kosken ekologista tilaa, vaikeuttaisi alueen virkistyskäyttöä sekä vaikeuttaisi alueen taimenkannan elvyttämistä.

Kausilupa Inhanjoelle maksaa 30 euroa.

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *