Pakkalanpuro, Vantaa

Pakkalanpuro saa alkunsa Helsinki-Vantaan lentokenttäalueelta. Puro tunnetaan myös Krakanoja nimellä. Puroa on kunnostettu SKES:n, eli Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran, DHL:n sekä Vantaan kaupungin yhteisprojektina.

Puron vedenlaadun on taimenten lisääntymistä rajoittava tekijä. Tiedossa on, että lentokenttäalueen glykolikuormitus on vähenemään päin. Tämän takia olettamamme on jonkin aikaa ollut, että taimenen Pakkalanpurossa alkaa pian tuottaa tulosta. Purossa on joka syksy jonkin verran merikaloja kutuhommissa. Keskeisimmät kutusoraikot ovat jo jonkin aikaa olleet kunnossa.

Vantaan kaupunginhallitus käsitteli 10.1.2020 kokouksessaan Krakanojan rauhoittamista 6,3 hehtaarin alueelta. Päätöksen mukaan Krakanojan, eli Pakkalanpuron Ylästöntien ja Tulkintien välinen osuus ja sitä ympäröivää metsäaluetta muutetaan luonnonsuojelualueeksi.

Kesäkuussa 2020 tehdyssä pienpoikastarkastelussa alueelta löytyi neljältä eri soraikolta yhteensä 49 pienpoikasta. Talven -19/-20 vedenlaatu pysyi selkeästi aiempaa parempana, ja mahdollisti vihdoin mädin kehityksen. Syksyn 2020 kuduntarkkailussa alueella nähtiin noin puolitoista tusina emoa kudulla. Pesälaskennoissa löydettiin 12 varmaa pesäpaikkaa, joista osaan oli kudettu enemmän kuin yhden emot toimesta. Voi sanoa että kaikki Ylästöntien kaikkien kutusoraikot käyttöaste oli 100%.

Talven -20/-21 aikana kutualueen yläosalla vesi oli ohjautunut aiemman tulvauoman kautta ylimpien kutusoraikoiden ohi. 24.5.2021 tehdyn laskennan aikaa virtaama oli vielä normaalia korkeampi ja vesi sameampi, mikä heikensi havainnointia. Pienpoikasia havaittiin silti 48 kappaletta. Vaikeiden olosuhteiden takia voi kuitenkin olettaa että pienpoikastuotanto on viime vuodesta parantunut. 30.5. alueella tehtiin tarkistuslaskenta, jolloin alueelta löytyi jo 63 poikasta.

Alueen tulevan poikastuotannon turvaamiseksi kutualueen yläosa pohjat kannattaisi kunnostaa niin että kutusoraikkoja olisi kummassakin uomassa, ettei taimenten kutupesiä pääse kuivumaan.

Aiheesta muualla

Puron suojelijoilla on kovat piipussa

SKES ry

Vantaan purojen kunnostusohjelma 2016-2020

Vantaan purotalkkarit – loppuraportti 2018

Vesien hallinta – Finavia

Kalapurot kuntoon yhdessä – Finavia tukee Vantaan purotalkkaritoimintaa

Pakkalan kupeessa virtaava Krakanoja on yksi Vantaan hienoista purokohteista

Kututaimenia Pakkalanpurossa

Krakanojalle haetaan mittavaa rauhoittamista (10.2.2020)

Pääkaupunkiseudulla taimenen poikaslaskennoista iloinen yllätys – Työtä silti riittää, puroja pitäisi kunnostaa 30 000 kilometriä

 

1 arvostelu

  1. Nyt siellä on kuteva pari!

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *