Haaganpuro

Suomen urbaanein taimenpuro

Haaganpuro  on Pikku Huopalahteen laskeva reilun 10 kilo­metriä pitkä lähdepitoinen puro Länsi-Helsingissä. Puro saa alkunsa Maununnevalta ja virtaa Pirkkolan halki, yhtyen Maunulanpuron haaraan. Haaganpuro virtaa suurimmalta osin metsäisen keskuspuiston alueella.

Taimen kotiutusistutettiin Haaganpuroon vuosituhannen vaihteessa, minkä jälkeen taimen on kutenut ja lisääntynyt purossa. Pienimuotoisempia talkookunnostuksia purolla on tehty ennen tätä ainakin kerran vuodessa sitten 2005. Taimenen kutualueita ryhdyttiin kesällä -16 ylläpitämään ja täsmäkunnostamaan, minkä jälkeen etenkin Kauppalapuiston alueella taimenten poikasmäärät ovat huomattavasti parantuneet.

Purossa on ollut erilaisia vedenlaadun haasteita. Aiemmin purossa on sattunut muutamia öljypäästöjä. Viimeisin kysymys liittyy kloorivesiin, kun selvisi että Maunulan maauimalan kloorivedet on 15 vuoden ajan uimakauden päätteeksi päästetty puroon. Maunulanpuron alueella on rakennettu hulvesikosteikko sekä biosuodatus. Näiden odotetaan parantavan puroon virtaavien hulevesien laatua. Puron pahimmat vedenlaadun ongelmat lienevät nyt selätetty.

Hämeenlinnanväylän putkiosuuden alaosa on hiljattain HSY:n linjasaneeraama. Putken betoninen yläosa on haitallisen kalteva, ja kiivasvirtainen, ja on estänyt taimenten nousun puron ylemmille alueille. Kesän 2020 aikana putken yläosiin on tarkoitus asentaa suisteita taimenten nousemisen helpottamiseksi. Syyskuussa 2020 Kauppalanpuistossa tehtiin talkoilla neljälle kutualueelle rakenteellisia korjauksia, virtausolojen ja sitä kautta taimenen kudun onnistumisen parantamiseksi. Katso video alla.

Haaganpuron alaosa Pikku-Huopalahdessa on hidasvirtaista seisovan veden aluetta. Helsingin kaupunki suunnittelee puron suulla olevan padon purkamista. Toimenpiteellä hidasvirtainen suvanto muuttuisi virtaavaksi puroksi. Tämä vähentäisi alueen tulvaongelmia sekä parantaisi taimenen viihtymistä ja syksyistä emokalojen nousemista.

Aiheesta muualla

Haaganpuro-sivu (Facebook)

Helsinki on laskenut liki 20 vuoden ajan myrkyllistä kloorivettä suoraan luontoon Pirkkolan uimapaikalta

Haaganpuro, kaupunkitaimenten kutupaikka – Tom Nylund

Uhanalaisten taimenten vaellus Helsingissä helpottuu: romahtamisvaarassa olevan hulevesiputken korjaus alkaa

Ljus i tunneln för Finlands bästa öringbäck – fisken ska få vandra upp i Centralparken

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *