Korkeakoski, Kymijoki

Korkeakosken padossa on 13 metrin pudotus. Voimalaitoksessa on tehoja 10 MW, ja sen omistaa Kolsin Voima Oy. Korkeakosken haaran padon alle nousee joka syksy kohtuullinen määrä taimenia ja lohia. Oli oletuksia että kaloilla olisi kova nousuvietti. Ajateltiin että kun Korkeakoskeen rakennetaan tekninen kalatie, saadaan emokalat ylemmille alueille kutemaan, ja tuottamaan poikasia.

Korkeakosken kalatie on yksi kansallisen kalatiestrategian kärkikohteista. Kalatie oletettiin mahdollistavan lohen ja taimenen nousun voimalaitoksen ohi. Kymijokeen odotettiin nousevan jopa tuhansia emokaloja kutemaan joen vapaille koskialueille. Korkeakosken kalatie rakennettiin v. 2016. Kalatien seuranta olikin varsin olennainen asia, koska sen mukaan nousukalojen määrät ovat jääneet merkittävästi oletettua pienemmiksi. Teknisen kalatien rakentaminen maksoi 1,5 miljoonaa euroa, ja sen kustansi valtio.

Aiheesta muualla

Kymijoen tila 2020

Uuden kalatien ensimmäinen kesä ollut hiljainen Kymijoella – lohi pysynyt loitolla (3.10.2016)

Korkeakosken kalatie valmistui Kymijoella – Padon ohittaminen mahdollistaa vaelluskalojen luontaisen elinkierron (6.6.2016)

Jokiemme helmet: Kymijoki

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/124462/Korkeakosken%20kalatie.pdf?sequence=2&isAllowed=y

http://www.lohikeskuskotka.fi/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Korkeakosken_voimalaitos

Vaelluskalat Kymijoella: Helen Oy

 

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *