Laurinvirta, Kuurna

Laurinvirta on Kuurnan vesivoimalaitoksen ohijuoksutusuoma. Tähän ollaan rakentamassa ratkaisu missä vapaan nousuyhteyden alueelle, vaellusesteen alapuolelle tulee keinotekoinen koski missä Saimaan järvilohella olisi 5-7 hehtaaria kutu- ja poikasaluetta. Käytännössä koski mitä ilmeisimmin saattaa hyvinkin toimia elinympääristönä, kutu- ja poikasalueena myös taimenille.

Syksyn 2020 aikana alueella tehtiin pesälaskenta. Virtausolot olivat laskennan kannalta haastavat, mutta jokunen pesä löytyi.

Kuvassa ei ole vielä valmis Laurinvirta, ainoastaan reipas ohijuoksutus.

Aiheesta muualla

Saimaan järvilohi pääsee taas koskeen

Valtio tuli avuksi – Saimaan järvilohen suojelun näkymät paremmat kuin koskaan (17.1.2018)

Järvilohen puolen vuosisadan piina päättymässä – katso upea video Kuurnan kanavalta (16.9.2017)

Voimalaitosyhtiö luovuttaa vettä lohien hyväksi – ”Olemme ensimmäisenä toteuttamassa tällaista hanketta” (16.7.2017)

2 arvostelua

 1. Kutusoraa

  Pitäs vähän paremmin asetella koskikiviä ja poikas kivikkoa. Kutusora ei saa olla mitä tahansa sepeliä vaan pyöreää kunnollista kutusoraa. Kivillä pitää elävöittää virtaa niin että kala viihtyy.

 2. Vetoomus

  Koska Saimaan järvilohi pystyy patojen yli autettuna, Ala-Koitajoella lisääntymään ja koska vain se tuntuu toistaiseksi kestävältä tavalta säilyttää tuo ainutlaatuinen ja ikoninen kalojen kuningas ja lajinsa ainoa edustaja meidän yhteisessä maailmassa.

  Ehdotan ja toivon, kuten varmasti myös tuhannet muut, että Saimaan järvilohen emokala pareja autettaisiin Ala-Koitajoen poikastuotantoalueille, heti kevätvaelluksesta alkaen.

  Poikastuotannon edellyttämä veden lisäjuoksutus kunnostettuun Ala-Koitajokiuomaan on KHO:n päätöksellä määrätty toistaiseksi jatkuvaksi.

  Myös kalojen kaksisuuntaista vaellusta Ala-Koitajoen lisääntymisalueiden ja Saimaan altaan välillä pitää tukea, kuten 2010-luvulla tehtiin.

  Perustelu:
  Nyt on kriittinen hetki, mutta kaikki tiedämme, Järvilohi alkoi lisääntymään Ala-Koitajoessa heti kun ensimmäiset emokalaparit vuonna 2013 sinne autettiin. Tedämme myös sen, että luontaista poikastuotantoa tarvitaan laitosviljelyn rinnalle jokatapauksessa.

  Toivon myös ymmärrystä sille että vallitsevassa tilanteessa vähänkin on parempi kuin ei yhtään. Tarkoitan että nyt pitää iloita yhdestäkin emokalaparista joka saadaan luontaisesti lisääntymään, toimivuutensa Ala-Koitajoki on jo meille todistanut.

  Niin outoa ja ihmeellistä kuin se tuntuu olevan, jopa käsittämätöntä, Saimaan järvilohi jostain luonnon muokkaamista syystä ei nähtävästi pysty lisääntymään muualla kuin Ala-Koitajoessa.

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *