Parvajoki, Ounasjoki

Parvajoki on noin 5 kilometriä pitkä Ounasjoen sivupuro, ja se saa vetensä Kittilän kirkonkylän läheisyydestä lähdepitoisilta vuomilta. Parvajokea on muokattu 50-luvulla uittoa varten suoristamalla ja ruoppaamalla, mutta tiedettävästi se on ollut ennen uomaan tehtyjä muutoksia hyvä taimenen lisääntymispuro. Vesistön muokkaamisen ja muiden maankäytöllisten toimenpiteiden johdosta Parvajoki ei enää ole hyvässä tilassa. Joen pohjalle on sedimentoitunut paksuhko kerros hienojakoista maa-ainesta peittäen alla olevan luonnon soraikon.

Parvajoessa esiintyy taimenta ja harjusta. Puronieriää on joskus istutettu, ja se on jäänyt jokeen pysyvästi. Parvajoen taimen vaeltaa ja kasvaa Ounasjoella ja ennen vanhaan siellä on tavattu suuriakin yksilöitä, nykyään kanta on heikko ja kutukaloja on joessa vuosittain vain muutamia. Kittilän kalaosakaskunta on aloittanut vuonna 2019 kunnostushankkeen Parvajoen- ja sen taimenkannan elvyttämiseksi.

Ounasjoen sivuhaarassa Parvajoen ensimmäisissä talkookunnostuksissa paikalla Kittilän talkoissa oli 20 talkoolaista + kokki ja Kittilän kaivoksen pr väkeä. Talkoolaisista yli 75% oli kaivoksen henkilökuntaa, kittiläläisiä paikalla 4.

Kutusoraikkoja tuli valmiiksi 5, kolme jäi kesken toiselta kunnostuspaikalta, puusuisteita asennettiin 8 kappaletta, toimivat loistavasti ja tekevät jälkeä välittömästi hiekassa. Isoja kiviä laitettiin virtapaikkoihin hyvä määrä, ne loppuivat vain kesken tällä kertaa.

Kutusoraikkojen teossa erityiskiitos geologi Pekka Kämäräiselle joka kyllä ohjasti porukkaa soraikkojen rakentamisessa erittäin mallikkaasti, ne onnistuivat täydellisesti.

Kaikki paikalla olijat pääsivät osallistumaan aktiivisesti ja meininki oli hyvä, kalojakin nähtiin päivän aikana useita heti uusilla soraikoilla.

Aiheesta muualla

Kunnostushanke Kittilässä antaa Parvajoelle uuden elämän

Kittilän kirkonkylän kalaveden osakaskunta / Parvajoki

Kit­ti­lä­läi­nen Ville Lahti, 27, näki tas­ku­lam­pun valossa joen poh­jas­sa ihmeen, josta alkoi tal­koo­urak­ka – Ve­sis­tön en­ti­söin­ti vaatii kär­si­väl­li­syyt­tä ja rak­kaut­ta luontoa kohtaan

https://www.facebook.com/AgnicoEagleFinland/posts/511966552685781

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *