Jolkbynjoki, Kirkkonummi

Jolkbynjoki on Estbynjoen sivuhaara. Tarkoituksena oli katsoa minkälainen uoma on, löytyykö sieltä selkeitä taimenen kutupaikkoja, havaintoja kevään poikasista, ja onko alueella mahdollisesti tarvetta kunnostuksille.

Uomassa on hyvin paljon sepeliä, ja yllättävän paljon pudotusta. Sepeliä oli niin paljon esim. radan alittavan sillan alla, että koko alivirtaamavesi katoaa sillan matkalla kuohkean ja karkean sepelikön sisään (sarjan aloituskuva).

Kirkkonummen Prisman parkkipaikan vierustassa oli puolen tusinaa todella lyhyttä nivaa, jotka taimenen kutua ajatellen koostui ihan vääränlaisesta kivestä. Jos nivoja sorastaa luonnonsoralla, loiventaa ja kaventaa kiilamaiseksi vähän pidemmiksi, niin nämä toimisivat talkookunnostettuina aivan erinomaisina kutualueina. Kivet ja sorat olisi helppo toimittaa vaivattoman aivan uoman kunnostuskohden viereen.

Katsotun 600 metrin matkalla näkyi 12 vanhempaa taimenta (paikallista emoa) ja yksi 1+ taimen. Tämän kevään poikasia ei näkynyt yhtään. Osa kuvissakin näkyvistä kutukuopista on varmaankin edellisen ja osin aiemmin kututaimenten tekemiä. Osassa on myös nahkiaiset voineet käydä kutemassa. Sorastaminen hyödyttäisi taimenen ohella myös nahkiaisen lisääntymistä.

Muualla aiheesta

Kirkkonummen pienvesiselvitys – Luontoselvitys ja kunnostussuunnitelma 2018

2 arvostelua

 1. Jolkbynjoen kunnostus taimenjoeksi

  Helsingin Malmilla on kunnostettu Longinoja niin hyvään kuntoon, että siihen nousee taimen.

  Kirkkonummen keskustan läpi virtaa Jolkbyjoki, joka vaikuttaa kooltaan ja vesimäärältään isommalta kuin Malmin Longinoja. Jolkbyjoki on kuitenkin paikoin melkein kasvamassa umpeen pensaikkojen ja muun rantakasvillisuuden rehevöityessä. Jolkbyjoki voisi olla luontokokemus, helmi kunnan keskustassa, jos sitä hoidettaisiin ja pidettäisiin huolta rantojen siisteydestä.

  Teemme kunnalle aloitteen, että Jolkbyjoki hienovaraisesti perattaisiin ja rannat siistittäisiin alkuperäistä luontoa kunnioittaen. Ehdotamme, että kuntalaiset haastettaisiin talkoisiin, jossa joki perataan niin, että taimenet mahdollisesti alkaisivat nousta jokeen. Talkoot loisivat myös lisää yhteisöllisyyttä ja viihtyisyyttä kotiseudullemme.

  Ystävällisin terveisin,

  Veijo ja Eeva Honkanen
  Saloviuksenpiha 3 A 5
  02400 Kirkkonummi

 2. hei Veijo ja Eeva Honkanen
  voisitteko olla yhteydessä minuun sp kautta tai Henrik Kettusen kautta.
  tarkoituksena olisi seuranta kunnostaa Jolkbyjokea tulevana vuonna 2024 että jokeen oikeasti tulisi potentiaalisia kutu ja pienpoikas alueita.
  yst.terv. Jan

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *