Myllykulmankoski, Porvoonjoki

Myllykulmankoski sijaitsee Porvoonjoen pääuomassa Orimattilassa.  Koski on vajaa 200 metriä pitkä, ja siinä on pudotuskorkeutta yhteensä n 6 metriä. Koskessa on aikoinaan toiminut vesimylly, jonka toiminta on loppunut -70 luvulla. Nykyisin kosken rannalta löytyy enää rauniot.

Lahdesta koskelle ajaa n 20 minuutissa. Kohde on oivallinen retkikohde, kalastuskohde ja toimii vaelluskalojen elinympäristöä. Kosken rannalta löytyy myös grillikatos.

Myllykulmankoskeen on istutettu harjusta ja kirjolohta. Viime vuosina on tehty myös taimenen mäti-istutuksia. Sähkökalastuksessa on saatu eri ikäisiä taimenia. Nämä ovat mitä ilmeisimmin peräisin mäti-istutuksista. Turpa on yksi Porvoonjoen yläosien mielenkiintoisista kaloista. Turpaa esiintyy varsin hyvin Myllykulmankosken alueella.

Myllykulmankoskea on kunnostettu. Kosken reunaan on tehty ohitusuoma, joskaan se ei alkuu oikein toiminut, koska uoma on oli liian lyhyt ja alaosaltaan liian jyrkkä. Uomaan on myöhemmin rakennettu lisäosa, jonka avulla uoman pituus kaksinkertaistui. Nykyisin ohitusuoman pitäisi toimia sekä nousureittinä että taimenpoikasten elinalueena.

Muualla aiheesta

Jokitalkkari-hanke 2017-2018 – väliraportti

Kalastus – Orimattila.fi

Myllykulmankoski, Orimattila: Retkipaikka

Myllykoski: Suomen vesiputoukset

Jokiemme helmet: Porvoonjoki

Kuvat: Juuso Kumpulainen

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *