Vilppulankoski

Vilppulankoski on noin 300 metrin mittainen koskiosuus Vilppulassa. Koskessa on pudotuskorkeutta n 2,3 metriä. Kosken virtaama vaihtelee tulvien n 40 m3/s ja kesäajan alle 10 m3/s haarukassa. Koski kuuluu Keuruun reittiin ja laskee Ruoveden Paloselälle ja siitä eteenpäin Näsijärveen. Kuuluu Kokemäenjoen vesistöön.

Sähkökoekalastusten perusteella taimen lisääntyy koskessa heikosti. Jos koskessa olisi poikastuotantoa, pitäisi poikasista normaalisti saada havaintoja myös kalastuksen lomassa. Koskea ja sen kalastoa on ryhdytty kehittämään luonnonmukaisempaan suuntaan. Kosken taimenten lisääntymistä on pyritty parantamaan järjestämällä kutusoraikkojen talkookunnostukset syksyllä 2015 ja 2016. Vilppulankoskella on vuodesta 2019 alkaen pyritty pienentämään kalastuksesta taimenille aiheutuvaa haittaa. Kun koskiveden lämpötila on ollut yhtäjaksoisesti 7 vuorokauden ajan yli 22 °C kalastus koskella kielletään.

Vilppulankoskella on vuonna 2019 käynnistynyt kaksi vuotinen seurantahanke, jossa selvitetään kosken taimenten vaelluksia. Kalat on merkitty T-ankkurimerkeillä selkäevän tyveen. Merkissä on yksilöllinen koodi. Mikäli saat merkityn taimenen, älä poista kalassa olevaan merkki. Ota merkissä oleva numerokoodi ylös, ja vapauta kala pituuden mittaamisen jälkeen takaisin. Ilmoita taimenen numerokoodi, saanti aika, paikka sekä kalan pituus LUKE:lle. LUKE maksaa ilmoituksesta 5 euron korvauksen.

Muualla aiheesta

Vilppulankoski, virtavesikunnostus

Vesistöennusteet: Kokemäenjoen vesistöalue – Vilppulankoski

Keuruun reitin valuma-alue

Kerro ajatuksesi kohteesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *