Tegeltak har blivit allt vanligare i Finland under de senaste 30 åren. Även om ett tegeltak är långlivat och tyst, håller dess skyddsbeläggning i praktiken bara i cirka 20 år. Därefter börjar tegelpannorna lätt samla på sig mossa, vilket kan orsaka frysskador och till och med sprickor i teglet under vintertid. Många finska tegeltak är nu i en ålder där regn inte längre räcker för att hålla dem rena, och de har börjat täckas av mossa. Som ett resultat av detta har taken börjat rengöras med starka kemikalier. Även om säkerhetsdatabladen varnar för att dessa ämnen är giftiga och farliga om de hamnar i vatten, är verkligheten ofta en annan. Taken rengörs med högtryckstvätt, och därefter appliceras kemikalierna på taket, som sedan får spolas ner med regnet. Detta leder till att gifterna slutligen hamnar i vattendragen och orsakar betydande skador, särskilt i små bäckar där flödet är lågt och gifterna inte kan spädas ut tillräckligt. Ju mindre flöde, desto större är skadorna.
I Finland har takrengöringsföretag marknadsfört sina rengöringsmedel som biologiskt nedbrytbara och till och med miljövänliga. Nästan alla ämnen är biologiskt nedbrytbara, men det betyder ingenting. Att påstå att kemisk takrengöring är miljövänlig är en mycket tvivelaktig och falsk påstående. Säkerhetsdatabladen instruerar att undvika att ämnena hamnar i vatten på alla sätt. Även om vissa hävdar att kemikalierna avdunstar i luften efter applicering, är sanningen att de med regnvatten hamnar i närliggande vattendrag och orsakar ekologiska och fiskerelaterade skador, särskilt i de minsta bäckarna.
Ett vanligt använt medel för att avlägsna mossa i Finland är Novo Clean från danska Nowocoat Industrial A/S samt BioComb från Sokeva Oy. I Sverige är Grön-fri populärt. I Sverige rekommenderar fastighetsägarnas förening att tvätta tegeltak vartannat år, medan man i Finland rekommenderar en tvätt vart 5-10 år. Kemiska takrengöringar utförs inte bara på tegeltak utan även på plåttak. Överallt där bostäder finns i närheten av små bäckar är det viktigt att förstå riskerna med att använda dessa takkemikalier.
Även om miljöskyddslagen syftar till att förhindra miljöföroreningar och fiskdöd kan konsekvenserna ändå bli allvarliga om riskerna inte erkänns eller identifieras. I de minsta bäckarna där öringen leker finns det ofta bara yngel från den första sommaren, som vanligtvis är 3-6 centimeter långa och lätt förbises. I Finland har det under de senaste åren observerats mystiska försvinnanden av yngel i just sådana bäckar, och övervakning ledde oss till att identifiera denna risk. Först efter detta uppmärksammade vi säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) meddelande, där det starkt rekommenderas att tak rengörs mekaniskt utan kemiska rengöringsmedel. Om kemikalier ändå används är det viktigt att vidta särskilda försiktighetsåtgärder och minimera kemikaliernas avrinning till vattendrag—vilket är lättare sagt än gjort.
Kaikki kattopesuaineet ovat biosidivalmisteita, joissa saa käyttää vain EU:n alueella hyväksyttyjä tehoaineita. Näiden aineiden terveys- ja ympäristöriskien arviointi on kuitenkin vielä kesken. Tulevaisuudessa tällaisten valmisteiden markkinointi Suomessa edellyttää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) lupaa. Tällä hetkellä yritykset, jotka myyvät näitä valmisteita, ovat itse vastuussa siitä, että ne sisältävät vain sallittuja tehoaineita ja että käyttöohjeiden mukainen käyttö on turvallista.
Valmisteiden markkinoinnissa, jotka sisältävät vaarallisia tai haitallisia aineita, tulee aineiden ominaisuudet tuoda esille totuudenmukaisesti. Kemikaalilaissa kielletään harhaanjohtavien tai virheellisten turvallisuusväittämien käyttö mainonnassa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on kuitenkin havainnut, että haitallisia aineosia sisältäviä valmisteita on virheellisesti mainostettu esimerkiksi ”myrkyttömiksi ihmisille ja eläimille.”
Text och foto: Henrik Kettunen
Länkar:
https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/utomhus/tak/mossa-pa-tak/